Mengatasi Simptom Hiperaktif

Mengatasi Simptom Hiperaktif
Mengatasi Simptom Hiperaktif

Mengamuk adalah salah satu simptom ADHD
Jadi apabila kita bercakap tentang ADHD, mungkin soalan yang paling kerap ditanya ialah apa ciri-ciri kanak-kanak ADHD? Biasanya gangguan ni ditunjukkan dalam 3 perkara iaitu tak boleh tumpukan perhatian, masalah mengawal tingkah laku, dan hiperaktif, terlampau aktif tak reti duduk diam.

Apakah Itu ADHD?
Asfan Ash Selasa, Februari 18, 2014 Psikologi Perkembangan
ADHD (Interest Deficiency and also Attention deficit disorder Problem) ialah sejenis gangguan psikologi yang sangat banyak dilihat pada kanak-kanak. Kalau di sekolah, simptom ni bukan biasa dilihat di system Pendidikan Khas sahaja malah kadang-kadang ciri ADHD boleh dilihat dalam kelas pelajar biasa yang tidak berdaftar sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU).

***
SIMPTOM ADHD
Seperti yang diterangkan di atas, kanak-kanak yang mempunyai ADHD kelihatan regular seperti kanak-kanak biasa (terlampau aktif, tidak tumpukan perhatian dsb) tetapi simptom mereka sebenarnya adalah lebih teruk daripada kanak-kanak biasa dan juga tanda-tanda yang dilihat mestilah melebihi daripada setengah tahun

ADHD ada 3 jenis, iaitu jenis hiperaktif-impulsif, jenis inatentif (tidak menumpukan perhatian), dan akhir sekali jenis hiperaktif-inatentif. Sebelum anda meneruskan bacaan ke bawah, ahrus diingati bahawa simptom yang ditulis hanya berfungsi sebagai petunjuk awal dan medical diagnosis hanya boleh dilakukan oleh pakar.

Simptom kurang perhatian

Tumpuan senang terganggu
Mempunyai masalah untuk fokus terhadap sesuatu
Cepat berasa bosan apabila melakukan sesuatu selepas beberapa minit
Selalu kehilangan barang dan terlupa menghantar kerja rumah
Tidak memeberikan respons apabila bercakap
Mengalami masalah untuk memproses maklumat dengan pantas dan tepat
Mengalami masalah mengikuti arahan

Simptom hiperaktif

Untuk mengelakkan pembaca daripada melakukan medical diagnosis sendiri tanpa bantuan pakar, cukuplah jika dinyatakan bahawa jika orang yang anda kenali mempunyai 6 atau lebih daripada simptom yang telah dinyatakan di atas, maka anda disaraknkan untuk mendapatkan khidmat pakar psikologi kanak-kanak kerana gangguan ini merupakan satu gangguan psikologi yang boleh menyebabkan masalah pada proses pertumbuhan kanak-kanak sebagai manusia yang sempurna fizikal dan mentalnya.

BAGAIMANA MAHU MENGUBATI ADHD?
Disebabkan otak dan psikologi manusia adalah sesuatu yang sangat kompleks maka setakat ini kita hanya ada cara untuk mengurangkan simptom dan menambahbaik kefungsian pesakit dalam kehidupan seharian mereka. Secara umumnya, memberi ubat-ubatan yang khusus dan disertakan dengan terapi psikologi seperti psikoterapi, dan pendidikan bersesuaian dengan tahap individu merupakan cara yang terbaik untuk merawat simptom ADHD.

***.
Soalan seterusnya mungkin adalah ...

Bertentangan dengan ramai master Malaysia anggap, gula tidak menjadikan kanak-kanak hiperaktif. Sebenarnya teori tersebut adalah disebabkan oleh salah anggap ibu bapa melalui experimenter prejudice.

Tidak boleh diam semasa duduk
Bercakap dengan tanpa berhenti
Berlari-lari dan menyentuh semua benda yang boleh dicapai
Sentiasa bergerak
Tidak boleh duduk diam di meja makan
Tidak mampu untuk melakukan aktiviti dalam keadaan senyap

Kehilangan selera.
Masalah tidur.
moderate anhedonia. Tiada perasaan atau emosi.

Simpton impulsif (perbuatan mengejut, tiba-tiba).

Sekali lagi diingatkan bahawa informasi yang ditulis dalam blog site ini hanya sebagai pendedahan kepada umum dan tidak bermaksud untuk dijadikan sebagai panduan medical diagnosis.

Antara sebab lain berlakunya ADHD ialah berpunca daripada asap rokok, alkohol, dan juga pendedahan kepada plumbum dalam pet cat dinding mengikut kajian-kajian lain. Ini menjelaskan sebab ADHD banyak dilihat dalam keluarga yang mempunyai pendapatan rendah kerana mereka yang mempunyai latar demografi inilah banyak menyalahgunakan alkohol, dan rokok.

Sangat tidak sabar.
Mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya, dan bertindak tanpa memikirkan akibatnya.
Mempunyai masalah untuk menunggu giliran.
Selalu memintas atau memotong percakapan atau aktiviti orang.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan mempunyai kesan-kesan sampingan yang perlu diketahui oleh ibu-bapa yang mempunyai ahli keluarga dengan ADHD. Antara kesan sampingan ubatan ialah:.

ADHD (Focus Shortage as well as Attention deficit disorder Condition) ialah sejenis gangguan psikologi yang sangat banyak dilihat pada kanak-kanak. Kalau di sekolah, simptom ni bukan biasa dilihat di system Pendidikan Khas sahaja malah kadang-kadang ciri ADHD boleh dilihat dalam kelas pelajar biasa yang tidak berdaftar sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU). Sama seperti gangguan psychological yang lain, sebab muktamad masih belum dijumpai tetapi ramai pakar telah bersetuju bahawa ADHD adalah disebabkan oleh faktor genetik. Jika anak kembar yang A mempunyai ADHD, maka B word play here akan mempunyai ADHD kerana ia terjadi sejak dalam kandungan lagi. Kajian baru juga menunjukkan bahawa otak pesakit ADHD adalah lebih 'nipis' pada bahagian yang mengawal tumpuan.

SEBAB BERLAKUNYA ADHD.
Sama seperti gangguan psychological yang lain, sebab muktamad masih belum dijumpai tetapi ramai pakar telah bersetuju bahawa ADHD adalah disebabkan oleh faktor genetik. Jika anak kembar yang A mempunyai ADHD, maka B word play here akan mempunyai ADHD kerana ia terjadi sejak dalam kandungan lagi.

Komentar

Belum Ada Komentar

Tambahkan Komentar